2012. február 23., csütörtök

Bevezető


Merj álmodni! Mostantól ez lesz a kedvenc mottóm, muszáj az álmokba, a képzeletedbe menekülnöd, mert a világ nem bánik veled kesztyűs-kézzel, kell hogy higgy valamiben, hogy legyen kapaszkodód az életben. Valaki Istenben hisz, valaki önmagában, valaki a pénze erejében és eldöntöttem, mostantól az álmaimban hiszek és megteszek mindent, hogy azok teljesüljenek.
§
Február vége van, két lány sétál a buszpályaudvar felé. Az egyik átgázol a sáros, olvadt havon, míg a másik kerülgeti azokat szórakozottan. Közben beszélnek, beszélnek és beszélnek. Tipikus tizenhat éveseknek tűnnek, épp a rosszul sikerült matek dolgozatról tárgyalnak és persze, hogy nem ők a hibások, hanem a tanár magyaráz hülyén. Tipikus ugye? De a két lány élete ezen a délutánon, a borzalmas függvény dolgozat kitárgyalása után nagy kanyart vesz. Belül. Álmok születnek ott, miközben a többi ember csak megy, se lát se hall. Senki nem gondol rá, hogy mással közben mi történik. Senki, soha.
-Egy hónap France - ben - mondta ez egyik, miközben direkt francia akcentussal ejtette ki az ország nevét.
-És egy hónap Angliában - vágja rá a másik.
-Nem, az túl sok. Túl mogorvák ott az emberek, mondjuk két hét? - mosolyog.
-Benne vagyok, aztán Amerika - felel a másik vigyorogva.
Közben egy busz elmegy mellettük a sarat felverve nadrágjukra, de nem törődnek vele, mert most csak álmodoznak.
Az alacsonyabb lány, sosem hitt az ilyesmiben. Mindig azt mondta, nem nem szabad, hülyeségekbe lovalnunk magunkat, hiszen úgy is csak csalódunk. Szomorú, hogy ilyen életérzése volt, hangsúlyozom tizenhat évesen. De ott valami megváltozott benne, hinni akart magában, az álmának erejében, hogy neki sikerülhet, hogy kitörhet innen, kitörhet a családjából, kitörhet önmagából. Muszáj volt hinnie, mert felemésztette az élet.
-És eltöltenénk minden kedvenc városunkban egy-egy hónapot - mondta a másik. - New York, San Francisco, Chicago, San Diego és Los Angeles - sorolta izgatottan.
-Királyság, már csak kell kirabolunk egy bankot vagy nyernünk kell a lottón - mondta nevetve, de persze arra gondolt, hogy miből fog megvalósulni ebből bármi is.

Nincsenek megjegyzések: